Hechtingstherapie

Een gezonde hechting tussen ouder en kind geeft een levenslange basis voor zelfvertrouwen, het aangaan van relaties, het kunnen aanvoelen en aangeven van grenzen. Soms wordt de hechting verstoord, door fysieke oorzaken of emotionele belemmeringen tijdens de zwangerschap en bevalling ( en ook al daarvoor of in de periode net erna).

Voorbeelden van hechting verstorende gebeurtenissen: -veel fysieke klachten die normaal functioneren beïnvloeden; -het overlijden van een naaste; -de bevalling werd ineens een medische ingreep; -stress door financiële problemen; -vroeggeboorte, verblijf in de couveuse; -enzovoort. Het zijn gebeurtenissen, ervaringen, incidenten e.d. die tijdens de zwangerschap en/of bevalling van je kind hebben plaatsgevonden, zonder dat jij daar invloed op kon uitoefenen
Een verstoorde hechting kan zich bij kinderen uiten bijvoorbeeld in een afstandelijke houding, waarbij contact wordt afgeweerd; of juist (zonder onderscheid) met iedereen bevriend (willen) zijn, contact maken.

Mieke (30) vertelt: ”Ik heb soms zo het gevoel dat ik tekort schiet tegenover mijn dochtertje van 3! Dat we geen contact hebben, elkaar niet begrijpen. Ze kan soms zo aan me hangen en daar kan ik dan echt niet tegen op zo’n moment. Dan reageer ik bozig of geïrriteerd, terwijl ik dat helemaal niet wil. Ik snap ook niet waarom ik me zo voel“.
Veel moeders kennen het gevoel van ‘tekort schieten’, je kind niet kunnen geven wat het van je vraagt op sommige momenten. Je kunt je daar heel naar en machteloos over voelen. Met hechtingstherapie kun je de relatie met je kind verbeteren, zonder dat je kind daarbij aanwezig hoeft te zijn.

Ook als volwassene kun je last hebben van een verstoorde hechting. Dit kan zich uiten in moeite hebben met het aangaan van intieme relaties, om hulp vragen, dingen samen doen; of juist je vastklampen, last hebben van jaloezie en controle.
Met behulp van hypnotherapie kun je gebeurtenissen die de hechting hebben verstoord verwerken, zodat je weer verder kunt en jouw liefde vrij kan stromen, zonder belemmeringen!